In Memoriam: Neeltje Johanna Bijl-Vermaas

Als je de sfeervolle Gasthuiskapel van de Immanuëlgemeente binnenkomt, sta je oog in oog met een prikbord waar ook een paar oude foto’s zijn opgehangen. Zo ook een foto van de beginjaren van onze gemeente, zo rond 1975. Dominee Rob Visser staat er op met een aantal kerkenraadsleden, waaronder mevrouw Bijl-Vermaas. Zij was diaken van het eerste uur en heeft jarenlang samen met de andere kerkenraadsleden leiding gegeven aan onze Immanuëlgemeente. Voor de meesten van ons geldt dat zij mevr. Bijl-Vermaas niet in die hoedanigheid hebben mogen meemaken (dat krijg je als je meer dan 100 jaar mag worden), maar navraag heeft ons geleerd dat zij zich in die beginjaren van onze Immanuëlgemeente heeft geprofileerd als een zeer gewaardeerde, integere bruggenbouwer die vaak een verbindende rol heeft gespeeld, met name als de meningen binnen de kerkenraad wel eens botsten. Tot op zeer hoge leeftijd was zij één van de trouwste kerkgangers. Zij zat meestal op een vaste plaats in de kapel en volgde niet alleen alles op de voet maar had ook een duidelijke mening die ze niet onder stoelen of banken stak. Als haar iets niet beviel, dan schroomde ze niet om dat na de dienst kenbaar te maken bij de dienstdoende dominee. Het was een vrouw die respect afdwong, die je niet zo snel durfde tegen te spreken, want ze was tot op zeer hoge leeftijd niet alleen fysiek maar ook geestelijk een sterke vrouw met een duidelijke mening.

Op zeker moment was ze fysiek niet meer in staat om de kerkdiensten van de Immanuëlgemeente te volgen. Maar we weten zeker dat ze het wel en wee van onze gemeente via het Contactblad en via haar familieleden nauwlettend in de gaten hield. Het was háár kerkje.

De laatste weken werden we als kerkenraad vooral via Jacqueline telkens geïnformeerd over haar gezondheid die steeds verder achteruitging. En telkens weer verbaasde we ons over haar fysieke veerkracht. Wat een sterke vrouw was het toch: in alle opzichten!

We hebben de gemeente een week voor haar overlijden geïnformeerd over het naderende afscheid van mevrouw Bijl-Vermaas met de volgende woorden van Marinus van den Berg:

Je weg naar het einde is anders, als je weet van binnenuit

dat je wordt geleid, dat er in het einde een nieuw begin zal zijn

Je weg naar het einde is anders, als je hoopt van binnenuit

op licht dat je tegemoet komt van Tegenover – 

licht dat is als een lamp voor je voeten opdat je niet struikelt.

Je weg naar het einde is anders, als je gelooft van binnenuit

dat er Iemand is die je bij de hand zal nemen.

 

Mevrouw Bijl-Vermaas was iemand die ons heeft voorgehouden dat er altijd Iemand is die je bij de hand zal nemen. In moeilijke tijden en zelfs tot in de dood. Moge zij in dat volste vertrouwen rusten in vrede. En moge de familie in dit besef gesterkt worden in de moeilijke opgave om dit grote verlies te verwerken.

 

AdB

 

 

TV uitzending over de geschiedenis van onze Gasthuiskapel

TV uitzending Gasthuiskapel

Kerkdiensten gaan niet door vanwege coronavirus

Zoals u ongetwijfeld in de media hebt vernomen, neemt de verspreiding van het Coronavirus ernstige vormen aan en is thans uitgegroeid tot een pandemie. De kerkenraad heeft daarom moeten besluiten om de aanbevelingen van de landelijke kerk en de autoriteiten te volgen om tot nader order geen kerkdiensten te houden in onze Gasthuiskapel. Nog onzeker is tot wanneer er geen kerkdiensten zullen worden gehouden. Daarover kunnen wij nu nog niets zeggen. Als er nieuwe aanbevelingen komen, zullen wij ons besluit heroverwegen. Wij proberen u zo adequaat mogelijk te informeren, dus houdt deze website in de gaten voor de nieuwste informatie.

De kerkenraad

26 januari 2020: doopdienst Suus van der Aa

Klik op de foto’s voor een groter formaat en blader terug om terug te keren naar het overzicht.

Kerstfeest 2019

9 november 2019: bowlen met de kids

“We waren uitgenodigd om te gaan bowlen met de kinderen. We waren lekker sportief bezig en hadden veel lol. Er zat een lekker tempo in want we hadden twee banen. De kinderen deden het erg goed, want ze hadden meer punten dan de volwassenen. Gerarde was laatste en daar was ze niet heel blij mee, maar ze had wel haar best gedaan. Daarna zijn we naar de kerk gegaan en hebben we papat gegeten. Daarna hebben we een spel (het goede verhaal) gedaan. dat was soms best grappig. De tijd vloog voorbij en toen moesten we weer naar huis”. (geschreven door Lieke van Dis en Jelle Geuze)

 

17 nov. 2019: Oogstdienst

Oogstarrangement, vervaardigd door Jan Kettelerij.

sized_991

29 sept 2019: Startzondag

De kerkenraad, september 2019

Van links naar rechts: Kees van Dis (voorzitter), Marcel Nieuwenhuize (diaken), Gerarde Koks (kerkelijk werker), Jacqueline Tates (ouderling), Jolanda van Zetten (diaken), Linda de Bruijn (diaken), Aart de Boer (scriba)

15 sept. 2019: Themawandeling in Tholen-Stad